Volg je pakket Inloggen

Plannen voor de toekomst

In gesprek met algemeen directeur Marieke Snoek

Bij Cycloon hebben we grote ambities. Sinds onze oprichting in 2002 zijn we enorm gegroeid, maar we zijn natuurlijk nog lang niet klaar. Onze algemeen directeur Marieke Snoek vertelt je graag meer over onze plannen voor de toekomst.

GROEIPLANNEN

Wij willen ervoor zorgen dat onze klanten in heel Nederland duurzaam en sociaal pakketten en post kunnen laten bezorgen. En om dat te bereiken hebben we nieuwe vestigingen nodig. Dit jaar hebben we vier nieuwe eigen vestigingen mogen openen, maar we willen natuurlijk nog groter worden. En misschien zelfs wel verder uitbreiden dan we in eerste instantie zelf hadden gedacht. “In 2025 willen we in 50 steden de bezorgexpert zijn, dat was het oorspronkelijke doel. Maar ik verwacht dat we daar ruim overheen gaan en kijken naar 75 potentiële steden.”

SORTEREN OP SUCCES

We hebben niet alléén oog voor de steden. De komst van onze nieuwe sorteermachine maakt het mogelijk dat we ons eigen bezorggebied nog verder kunnen uitbreiden en zo nog meer mensen een mooie baan kunnen bieden. De sorteermachine werkt supersnel en maakt van elk poststuk een foto. Dat betekent dat we meer tijd overhouden voor andere werkzaamheden en we klanten nog beter kunnen helpen. “Bijvoorbeeld in het verwerken en bezorgen van grote partijen post en werkzaamheden rond de pakketten, waar we nu zo sterk groeien.” Met de aanschaf van een sorteermachine professionaliseren we ons bedrijf nóg meer. We beginnen in de regio Zwolle. Wanneer dit goed loopt rollen we het ook verder in Nederland uit.

SHIP-FROM-STORE

Ook wat betreft onze bezorgdiensten staan we niet stil. “Wij zijn bezorgexperts op de fiets. Voor al die 50 tot 75 steden kunnen wij alle bezorgstromen die geschikt zijn voor een grote vrachtfiets ontzorgen.” Eén van die nieuwe bezorgdiensten is ‘ship-from-store’. Een uitkomst voor alle retailers in de stad. Pakketten van winkeliers kunnen direct vanuit de winkel naar de klant in de stad worden gebracht, vaak zelfs nog op dezelfde dag. Vooral voor winkeliers met een webshop is dat een mooie ontwikkeling. Pakketten hoeven dan niet meer vanuit een centraal distributiecentrum verzonden te worden, de lokale winkels fungeren al als magazijn. Online en offline vullen elkaar zo juist aan, in plaats van te concurreren.

Samenwerken aan groene bezorging

“We kunnen natuurlijk niet álles, we blijven expert op de fiets. Maar we bieden wel een totale logistieke ontzorging aan, dus we werken samen met anderen die met een (vracht)wagen rijden.” Eén van die samenwerkingspartijen is DHL, die de pakketbezorging in de buitengebieden voor Cycloon verzorgt. “Vroeger deden we alles zelf en reden we het hele land door. Dat was nodig om onszelf op de kaart te zetten, maar met de hoeveelheid pakketten die we nu bezorgen is dat niet duurzaam meer, daarom zijn we gaan samenwerken met DHL.” Bij het kiezen van partijen om mee samen te werken kijken we natuurlijk ook of zij werken aan duurzaamheid. DHL was er al vroeg bij met groene logistiek en ze hebben het doel om in 2050 compleet klimaatneutraal te zijn. “Het is natuurlijk nooit genoeg en het gaat ook nooit snel genoeg. Wij willen werken met bedrijven die hun verantwoordelijkheid nemen en we blijven dan ook constant in gesprek om te kijken of het niet duurzamer kan.”

PLANNEN VOOR HET BUITENLAND

Is het na al die Nederlandse steden niet eens tijd om over de grens te gaan kijken? Ons platform Fietskoeriers.nl werkt al samen met buitenlandse partijen voor bezorging in het buitenland, maar ook Cycloon zelf heeft plannen om uit te breiden. “De grootste webshops in België zijn Nederlands, denk aan Bol.com en Coolblue. Voor de e-commerce in België kunnen wij veel betekenen, dus daar zijn wij ons nu op aan het oriënteren.”

GROEIEN TIJDENS EEN PANDEMIE

“In het begin van de coronacrisis was het wel spannend, we hadden even een dipje. Er waren meer ziekmeldingen en we hebben veel moeten aanpassen in het proces om alles coronaproof te maken”, zo blikt Marieke terug op het begin van de coronacrisis. “Er werden ineens veel meer pakketten verstuurd. Maar die spanning van meer werk, zorgde ook voor veel energie. De kwaliteit van ons werk werd daardoor eigenlijk hoger dan vóór corona. Je moet heel scherp zijn met elkaar, om het goed te doen. Dat is ons gelukt.” Doordat er meer pakketten werden verstuurd, moest er ook meer personeel komen. Dat was gelukkig geen probleem. “We hadden het geluk dat we geen moeite hadden om meer personeel te vinden en ons huidige personeel, bijvoorbeeld studenten, konden meer werken. Ook mensen uit de horeca gingen direct solliciteren. Op een gegeven moment kwamen er zoveel sollicitaties binnen dat we de vacatures moesten sluiten.”

TEAMWORK

Of al dat nieuwe personeel ook ná de coronacrisis bij Cycloon blijft werken? Daar maakt Marieke zich niet al teveel zorgen over. Werken bij Cycloon is namelijk meer dan ‘zomaar een baan’. “Je moet voor elkaar door het vuur willen gaan. En dat proberen we met z’n allen elke dag weer neer te zetten. Door het fysieke werk moet je elkaar soms helpen en dat zorgt voor een teamgevoel.” Dat gevoel van loyaliteit en teamwork zet Cycloon ook door naar haar klanten: “Trouwe klanten, daar bouwen we op. En dat doe je door je werk goed te doen. We willen de klanten die bewust kiezen voor ons, voor onze kwaliteit en onze visie.”

TOEKOMSTVISIE

De afgelopen periode was voor Cycloon een onverwachte groeispurt. Maar groeien, dát hebben we altijd al gedaan en we zijn dan ook niet van plan te stoppen. “We zijn altijd al een groeibedrijf geweest. De wind die we nu mee hebben, verwacht ik de komende jaren ook. En daar zijn we klaar voor. Soms is het even slikken, zo van ‘Zo, dubbel aantal pakketten!’, maar we kunnen het gewoon. Dat fietst wel lekker.”

Meer weten?

In ons nieuws lees je nog meer over de ontwikkelingen bij Cycloon Post & Fietskoeriers.

Verschil maken

Samen fietsen we de wereld mooier

Wil je advies om zorgvuldig, duurzaam, sociaal en snel pakketten te versturen? Neem contact op, we helpen je graag!

Zakelijk contact