Stijlelement bladeren

Zo maak je de ideale mailing

Tips van ons eigen communicatieteam

Af en toe wil je je klanten of medewerkers in het zonnetje zetten en een persoonlijk bedankje sturen, bijvoorbeeld rond de feestdagen. Dat kan met een fysiek kaartje, maar ook via een digitale groet. Hoe doe je dat en hoe val je op in een ongetwijfeld volle mailbox? Met deze tips van ons eigen communicatieteam maak jij een goede mailing die opvalt.

Tip 1: maak het persoonlijk

Of je je boodschap nu stuurt via een fysiek kaartje met de post of in een e-mail; spreek in de aanhef de ontvanger met zijn voornaam aan. Zo maak je je boodschap persoonlijk en laat je zien dat je de ontvanger kent. Schrijf je bericht ook vanuit het perspectief van de ontvanger; het is tenslotte voor hem bedoeld. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een voor je lezer herkenbare vraag, zoals: ‘Heb jij ook last van kerststress?’ Dan heb je gelijk de aandacht te pakken.

Tip 2: denk vooraf na over wat je doel is

Probeer de onderwerptitel van je e-mail te beperken tot één (korte!) boodschap. Bijvoorbeeld: ‘Dankjewel voor je vertrouwen!’ Ook hier werkt een vraag stellen vaak erg goed, omdat dit ontvangers prikkelt om verder te lezen. Bijvoorbeeld: ‘Wat bestelden klanten het meest in 2020?’. Trek deze boodschap ook door in de rest van je mailing en bedenk daarbij wat je (per bericht) wilt bereiken. Wil je dat de ontvanger zich gewaardeerd voelt (binding), wil je informeren (bijvoorbeeld over je diensten/service) of wil je juist dat je mensen zich inschrijven voor je nieuwsbrief? Bedenk dat vóór je gaat schrijven om een zo overtuigend mogelijke boodschap te sturen.

Tip 3: houd het kort en overzichtelijk

Je ontvanger heeft weinig tijd, dus houd je mail of brief kort en krachtig. Zo pak je de aandacht. Door je mail scanbaar te maken, breng je je boodschap snel en duidelijk over. Informatie scannen zit in ons systeem. Je kunt je e-mail het beste vergelijken met een billboard langs de snelweg, waar je met 100 kilometer per uur voorbij rijdt. Dan heb je maar een paar seconden om te lezen wat erop staat. Extra belangrijk dus om je boodschap kort en opvallend te houden. Gebruik daarom:

  • een korte titel;
  • alinea’s van maximaal vijf regels lang;
  • opsommingstekens zoals deze bulletpoints 😉

Tip 4: maak bewuste keuzes

Door bewuste keuzes te maken valt je drukwerk niet alleen extra op, je maakt ook indruk op de ontvangers als je jouw duurzame keuzes laat zien. Kies bijvoorbeeld bij een mailing voor dubbelzijdig afdrukken op papier van gerecycled materiaal of met FSC-keurmerk. Zelf gebruiken wij papier van Paperwise, gemaakt van landbouwafval.
Een digitale groet versturen is nog duurzamer, maar Cycloon verstuurt je pakketten en kaartjes óók op een duurzame manier. We bezorgen op de fiets – dus minder milieubelastende CO2-uitstoot – en bieden werk aan collega’s met en zónder een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo zit je bij Cycloon altijd goed.